Het Kerstverhaal

In een dorpje genaamd Nazareth in Galilea woont het meisje Maria. Jozef de timmerman is haar vriend en ze wonen nog niet samen. Wel willen ze met elkaar gaan trouwen.
Op een dag verschijnt de engel GabriŽl aan Maria. Die zegt: Maria, je zult een zoon krijgen. Hij zal Jezus heten. Het wordt een speciaal kind. De zoon van God. Een kind van vrede.
Maar dat kan toch helemaal niet, zegt Maria verbaasd. Ik ben nog niet getrouwd, dus hoe kan ik dan een kind krijgen? Wacht maar rustig af, zegt GabriŽl.
En Maria wordt inderdaad zwanger. Ze vertelt aan Jozef dat ze een kind krijgt. Jozef schrikt. Toch wil Jozef nog steeds met haar trouwen. Hij hoort bij Maria en het kind.

De buik van Maria wordt steeds dikker. Maar dan kom er op een dag een soldaat van de Romeinse keizer langs. De soldaat heeft nieuws. Alle mensen moeten zich in laten schrijven in hun geboortestad voor een bevolkingstelling. Ook Maria en Jozef moeten op reis naar Bethlehem. Voor Maria is de reis zwaar. Ze is in verwachting en de baby kan elk moment komen.

Als Maria en Jozef eindelijk in Bethlehem aankomen is Maria erg moe. Ze gaan snel op zoek naar een slaapplaats. Maar in elke herberg is geen plaats meer. Maar bij eentje was nog een plekje vrij in de stal. Het is er warm en er is genoeg stro om te slapen.
Jozef en Maria zijn blij met de warme slaapplek in de stal. Nu kunnen ze uitrusten van de lange reis. Midden in de nacht wordt Jezus geboren. Maria wikkelt Jezus in doeken en legt hem in de voerbak gevuld met stro.

Ergens in de buurt van de stal houden herders de wacht bij hun schapen. Ze hebben lekker vuur gemaakt om het warm te krijgen. Opeens is er een fel licht te zien in de hemel. Het is een engel die verteld: Wees niet bang. Ik heb goed nieuws voor jullie. Er is een heel bijzonder kind geboren in een stal in Bethlehem. Een kind van vrede.
Dan verschijnen er nog meer engelen en ze zingen over het pasgeboren kind. Het lied van de engelen klinkt over de velden. Als de engelen weer weg zijn gaan de herders op weg naar de stal. Daar vinden ze Jozef en Maria en de pasgeboren Jezus. Jezus ligt lekker te slapen in het warme stro in de voerbak.

De herders knielen voor Jezus neer. Ze vertellen Maria en Jozef over de engelen. Iedereen die het hoort wordt er helemaal stil van en erg blij. Dit moet wel een heel bijzonder kind zijn. Een kind van vrede.

Het verhaal voorlezen aan kleine kinderen?
Een eenvoudige versie van het kerstverhaal met kleurrijke prenten voor kinderen vanaf 2,5 jaar: Het kindje in stal

 Meer tips


 


"